Σκέφτεσαι αυτοκίνητο;

Σκέφτεσαι να αγοράσεις αυτοκίνητο; H αγορά αυτοκινήτου δεν είναι και εύκολη υπόθεση. Δεν αγοράζεις κάθε μέρα αυτοκίνητο, ούτε έχεις τα λεφτά για να το αλλάζεις συχνά. Έτσι ψάξε, ανακάλυψε και αγόρασε ένα πραγματικά καλό αυτοκίνητο. Και βέβαια πριν καταλήξεις στην αγορά του, σκέψου το! Ή ακόμη διάβασε τα βασικά κριτήρια που ανακαλύψαμε και σου παρουσιάζουμε για να σε βγάλουμε από πολλούς μπελάδες.

Πρώτα απ’ όλα σκέψου ποια θα είναι η χρήση του νέου σου αυτοκινήτου. Το θέλεις για τη δουλειά σου στο κέντρο της πρωτεύουσας, κάνεις συχνά ταξίδια εκτός πόλης, μεταφέρεις συχνά επιβάτες, την οικογένεια ή φίλους σου, ή ακόμη λατρεύεις την ταχύτητα!

Χρειάζεσαι ένα αυτοκίνητο με βενζίνη, πετρέλαιο ή υβριδικό; Ο αριθμός των χιλιομέτρων που κάνεις κάθε χρόνο, επηρεάζει το συνολικό κόστος των μετακινήσεων σου. Όποια κι αν είναι η καθημερινότητά σου, σκέψου και ιεράρχησε τις ανάγκες σου. Τότε μόνο θα επιλέξεις και θα βρεις το αυτοκίνητο που σου ταιριάζει.

Κάνε μια έρευνα στο διαδίκτυο και εντόπισε τα μοντέλα που σου αρέσουν. Αφιέρωσε λίγο χρόνο για να μάθεις κάποιες πληροφορίες γι’ αυτά. Τεχνικά χαρακτηριστικά, ‘trims’, αξεσουάρ, χρώματα, 360 μοιρών θέαση του αυτοκινήτου, είναι μόνο μερικά από τα χαρακτηριστικά που θα βρεις στις επίσημες ιστοσελίδες των αυτοκινήτων. Εκτός από αυτές όμως, υπάρχουν και ιστοσελίδες με στατιστικά στοιχεία που αξιολογούν μάρκες και ή και μοντέλα αυτοκινήτων στη βάση τόσο ποιοτικών ερευνών και ερευνών ικανοποίησης όσο και αριθμό προβλημάτων που παρουσιάζουν. Εκεί σίγουρα θα βρεις τις πρώτες απαντήσεις.

Μετά, για το αυτοκίνητο που ταιριάζει στα μέτρα σου, άρχισε να σκέφτεσαι το budget σου. Γιατί μπορεί να τρελάθηκες με το σπορ αυτοκίνητο που σου κάνει κλικ, αλλά δεν μπορείς να το αγοράσεις, πόσο μάλλον να το συντηρείς. Ποιο είναι το συνολικό κόστος που μπορείς να αντέξεις; πόσες είναι οι αποταμιεύσεις που μπορείς να διαθέσεις; Θα χρειαστείς δάνειο; πόσα μπορείς να πληρώνεις κάθε μήνα για τη δόση του δανείου σου. Πόσα θα είναι τα έξοδά σου για καύσιμα και συντήρηση, για τέλη κυκλοφορίας και για ασφάλιση; Αν όλα αυτά δεν τα σκεφτείς, μπορεί εύκολα να βρεθείς εκτός προϋπολογισμού.

Μετά τον πρώτο υπολογισμό, βρες το αυτοκίνητο που ταιριάζει και στο γούστο σου! Κοίταξε το χρώμα του από μακριά και κοντά, τα ελαστικά, τους αρμούς, και μετά έλα πιο μέσα. Ψάξε από γνωστούς ή φίλους ή επισκέψου την αντιπροσωπεία ή μια μάντρα αυτοκινήτων και δες τις ηλεκτρονικές λειτουργίες, τα καθίσματα, τη μηχανή. Ρώτα και ανέμενε για απαντήσεις που θα σε πείθουν.

Ρώτα για τη συντήρηση και πόσα στοιχίζει. Το αυτοκίνητο είναι «ανάληψη υποχρέωσης». Μην ρισκάρεις, έλεγξέ το με κάποιον ειδικό! Και μετά κάνε ένα test drive, για να δεις αν σου ταιριάζει. Αν σε βολεύει το κάθισμα, αν οι ταχύτητες είναι του γούστου σου!

Και μετά; Αν χρειαστείς χρηματοδότηση επισκέψου ένα κατάστημα της Τράπεζας! Υπάρχουν λύσεις για τη χρηματοδότηση του αυτοκινήτου σου. Για σένα που έβαλες στο μάτι ένα καινούργιο αυτοκίνητο ή για σένα που σκέφτεσαι το μεταχειρισμένο. Εσύ που επιμένεις οικολογικά, το Σχέδιο Green-Bonus της Τράπεζας Κύπρου είναι αυτό που σου ταιριάζει.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.